K čemu slouží style guide?

6. 6. 2011

Ač by se podle názvu mohlo zdát, že dnešní příspěvek bude ze světa módy, není tomu tak. Anglický pojem „style guide“ (nebo také „style manual“) označuje soubor pravidel pro psaní a úpravu dokumentů, která lze aplikovat obecně, nebo použít v případě konkrétní publikace, skupiny uživatelů či oboru. Takový manuál zajistí jednotnost stylu a formátování dokumentu.

Soubor pravidel, kterými se konkrétní organizace řídí, se potom nazývá „house style“. Typickým příkladem použití je novinářská profese. Svůj manuál stylu má každý větší zahraniční deník či jiné periodikum, ale také nejrůznější vydavatelé. Pravidla v něm obsažená se mohou týkat pravopisu, interpunkce, psaní velkých písmen a čísel, citací, bibliografie apod. Mnohé z těchto příruček jsou pravidelně revidovány a aktualizovány s tím, jak se jazyk a jazykové jevy dále vyvíjejí.

Některé jsou dokonce volně ke stažení na internetu, a mohou se tak stát zajímavým zdrojem informací pro překladatele, učitele a studenty jazyků i všechny ostatní, kteří se o jazyky zajímají nebo s nimi nějak pracují. Vyzkoušejte sami:

Určitě najdete i celou řadu dalších, nejen v angličtině. Stačí požádat o pomoc vyhledávač.

Svá pravidla na úpravu dokumentů mají také (i když ve značně kondenzované formě) někteří z našich klientů. Ta se k překladatelům dostávají v podobě pokynů, jak s textem zacházet, které výrazy používat a čeho se vyvarovat.

Pokud píšete své dokumenty anglicky, rádi bychom vás upozornili na příručku English Style Guide, kterou publikovala Evropská komise. Je určena všem uživatelům angličtiny včetně překladatelů a obsahuje i takové kapitoly, jako je genderově neutrální jazyk (jinými slovy řešení otázky he/she × they, se kterým jste se už určitě nejednou potýkali). Tento manuál je volně ke stažení, a pokud při překladech do angličtiny tápete, doporučujeme do něj nahlédnout.

Narazili jste při práci na jiné zajímavé dokumenty nebo stránky, které s touto problematikou souvisejí? Budeme rádi, když se s námi podělíte o zkušenosti.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace

Working...