Překlady a tlumočení na úřadech: Kde a jak získat apostilu?

7. 1. 2020

Na úřadě vám řekli, že potřebujete apostilu, a vy teď trochu tápete v tom, co vlastně apostila je a kde ji získat? Přečtěte si náš článek a udělejte si v tom jasno.

Co je apostila?

Apostila (nebo se také můžete setkat s podobou apostille) je speciální doložka. Připojuje se k úředním dokumentům, které se budou používat v zahraničí. Jejím prostřednictvím se vlastně ověřuje pravost podpisu a razítka, které na dokumentu jsou. Apostila vydávaná v České republice vypadá takto:

apostilaDůležité ale je, že dokumenty musíte vždycky ověřovat v zemi jejich původu. Jinými slovy v České republice můžete požádat pouze o apostilaci českého dokumentu. Pokud jste třeba studovali v zahraničí a máte diplom z Harvardu, nebo jste uspořádali pohádkovou svatbu v Provence, musíte si apostilu na diplom nebo oddací list opatřit v dané cizí zemi.

Kde můžete apostilu získat a kolik to stojí?

V České republice se apostila vydává jen na dvou místech, konkrétně na Ministerstvu spravedlnosti ČR a Ministerstvu zahraničních věcí ČR v Praze. O tom, na které ministerstvo zamířit, rozhoduje, čí podpis se bude ověřovat. Pokud je na dokumentu podepsaný někdo z justice (nejčastěji třeba notář, soudce nebo exekutor), povedou vaše kroky na ministerstvo spravedlnosti. Ve všech ostatních případech se vydáte na ministerstvo zahraničních věcí.

Apostilu získáte na počkání přímo na místě, ale zkontrolujte si předem úřední hodiny. Cena je 100 Kč za každý ověřovaný český a 600 Kč za cizojazyčný dokument, ale platba probíhá ve formě kolku odpovídající hodnoty, který si musíte opatřit předem (na ministerstvu ho bohužel nekoupíte). Apostilu můžete také vyřídit poštou.

K čemu je apostila potřeba?

Jak už bylo řečeno výše, apostila slouží k ověření pravosti dokumentů a jejich uznání v zahraničí. Nejčastěji se tedy používá v případě:

  • osobních dokumentů, jako je rodný list, oddací list, úmrtní list, výpis z rejstříku trestů apod.,
  • firemních dokumentů, např. výpis z obchodního rejstříku, potvrzení o daňovém domicilu a jiné a
  • dokladů o vzdělání, tedy různých vysvědčení a certifikátů.

Jak můžeme pomoct my?

Víme, že obíhat úřady je nuda a ztráta času. Nechte to tedy klidně na nás! Poradíme vám, jaký druh ověření potřebujete a na ministerstvo za vás rádi dojdeme. Pokud chcete dokument ve více kopiích, samozřejmě je pro vás zařídíme. A v neposlední řadě pro vás dokumenty také přeložíme a opatříme razítkem soudního tlumočníka, aby jim v zahraničí rozuměli. Budeme od vás pouze potřebovat vědět, o jaký typ dokumentu se jedná a do jaké země půjde. Tak se ozvěte.

potrebuji apostilu

 

 

 

Přečtěte si více o ověřování a legalizaci dokumentů na našem blogu.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace

Working...